„Ja o sobie” - zastosowanie biblioterapii w pracy z uczniami klas 4-6 szkoły podstawowej o obniżonej - Urbańska, Karolina (eBooki.com.pl, 2014)
Celem pracy jest próba zebrania psychologiczno-pedagogicznych informacji na temat pojęcia samooceny, rozwoju samooceny w ontogenezie człowieka, przyczyn kształtowania się niskiej samooceny, zwłaszcza uczniów szkół podstawowych oraz wpływu niskiej samooceny na osiągnięcia szkolne dzieci. Praca ukazuje możliwość zastosowania biblioterapii jako metody wzmacniającej kształtowanie zdrowej (prawidłowej) samooceny uczniów.
Keywords: samoocena; biblioterapia; wpływ samooceny na sukcesy i porażki uczniów; niska samoocena - przyczyny; kształtowanie samooceny