Biblioterapia jako autonomiczna nauka. Rozważania wstępne - Czernianin, Halina; Czernianin, Wiktor (eBooki.com.pl, 2014)
I. Paradoks metonimicznej nazwy; II. Wyznaczniki literaturoznawcze autonomii biblioterapii; II.1. Przedmiot badań biblioterapii; II. 2. Metoda jako wyznacznik konstytutywny biblioterapii; III.1. Wyznaczniki medyczne autonomii biblioterapii; IV. Wyznaczniki pedagogiczne autonomii biblioterapii; V. Wyznaczniki psychologiczne autonomii biblioterapii; VI. Wyznaczniki bibliologiczne autonomii biblioterapii; VII . Zakończenie
Keywords: narzędzie terapeutyczne; trójkąt relacji biblioterapeutycznej; naczelna metoda badawcza biblioterapii; wyznaczniki autonomii biblioterapii; przedmiot badań biblioterapii