Limited public and private space for Polish retirees - Kotlarska-Michalska, Anna (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Limitowana przestrzeń publiczna i prywatna polskich emerytów. W artykule przedstawione zostały przykłady zjawiska limitowania przestrzeni społecznej osobom w starszym wieku. Zjawisko to przybiera postać ukrytej dyskryminacji, a jej występowanie wobec polskich emerytów jest szczególnie wyraźne w tak ważnych rolach, jak: rola pacjenta, pracownika i konsumenta usług opiekuńczych. W artykule przyjęto, że limitowanie przestrzeni jest uzurpowaniem sobie prawa przez instytucje, zbiorowości społeczne, grupy społeczne czy kręgi społeczne do rozstrzygania o zakresie swobody innych jednostek. Limitowanie roli społecznej to ograniczanie komuś możliwości wyboru roli oraz dyktowanie jej zakresu. Limitowanie przestrzeni w graniu roli społecznej, to dzielenie się przestrzenią (rozumianą jako aktywność, role, funkcje, zadania itp.) w sposób nie zawsze sprawiedliwy i nie zawsze uzasadniony. W przypadku osób w starszym wieku, ograniczanie dotyczy tych sfer życia, do których pragnęłyby one mieć szerszy dostęp, ze względu na specyficzne potrzeby związane z kondycją psychofizyczną oraz wynikające z ich statusu ekonomicznego.
Keywords: dyskryminacja; limitowanie praw; ograniczanie wyborów życiowych