Portrayal of senior citizens in Polish television drama serials - Łaciak, Beata (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Tekst jest analizą wizerunków seniorów w najpopularniejszych polskich serialach obyczajowych. Pokazuje, iż wizerunki te są wyidealizowane, realistyczne, a także takie, które są formą promocji nowych, bardziej aktywnych postaw w wieku senioralnym. Z badań z odbiorcami wynika jednak, że najlepiej przyjmowane są wizerunki tradycyjne prezentujące seniorów jako statecznych dziadków, a szczególna sympatią widzów cieszy się obraz troskliwej, ciepłej babci, strażniczki domowego ogniska.
Keywords: senior citizens; television serial; portrayal; viewer reception