The sexual aspects of intimacy in old age, in the public and private spheres - Bieńko, Mariola (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Seksualne wymiary intymności w prywatnej i publicznej przestrzeni starości. W naukach społecznych coraz wyraźniej akcentuje się zagadnienia dotyczące seksualności jako wymiaru jakości życia w okresie późnej dorosłości oraz starości. Celem artykułu jest refleksja nad aktywnością seksualną seniorów w kontekście starości biologicznej, podmiotowej i społecznej, w oparciu o czynniki obiektywne (wiek, stan organizmu), subiektywne (poczucie bycia starym) i społeczno-kulturowe (stereotypy, społeczne przekonania).W artykule istotne miejsce zajmuje część badawcza, przedstawiająca jakościowy opis indywidualnego i pozornie nieprzekazywalnego doświadczenia intymności i seksualności kobiet i mężczyzn w starszym wieku.
Keywords: kobiety; mężczyźni; starość; seniorzy; aktywność seksualna; intymność