Działalność w zakresie dystrybucji jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych w świetle przepisów prawa polskiego i dyrektywy MiFID - Mroczkowski, Rafał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Dystrybutorzy jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych odgrywają kluczową rolę w zabezpieczeniu interesów inwestorów oraz zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania rynku zbiorowego inwestowania. Przedsiębiorcy ci, pełniący funkcję pośredników w procesie inwestycyjnym, wywierają istotny wpływ na podejmowane przez nabywców jednostek uczestnictwa decyzje w zakresie doboru funduszy do ich profilu inwestycyjnego. Nie zawsze kierują się jednak interesem swoich klientów, narażając ich na nietrafione inwestycje. Rolą regulacji prawnych w tym obszarze jest zapewnienie prawidłowości działalności dystrybucyjnej i jej zgodności z zasadami uczciwego obrotu, a przez to ograniczenie skali występujących w tym zakresie nadużyć. W niniejszym rozdziale została przedstawiona analiza wymogów prawnych stosowanych w Polsce wobec dystrybutorów jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych oraz ich obowiązków w stosunku do klientów w świetle przepisów dyrektywy MiFID I, dyrektywy MiFID II i u.f.i. Uzupełniona ona została o ocenę ich znaczenia dla zapewnienia bezpieczeństwa uczestników funduszy inwestycyjnych na podstawie czteroletniej praktyki stosowania na krajowym rynku kapitałowym. Podniesione zostały także postulaty de lege lata i de lege ferenda.
Keywords: dystrybutorzy jednostek uczestnictwa; przedsiębiorstwa inwestycyjne; fundusze inwestycyjne; doradztwo inwestycyjne