Wersje polskojęzyczne materiałów opracowanych w ramach projektu Erasmus +EFFORT dotyczących poziomów A,B i C systemu opisu kompetencji tłumaczeniowej dla tłumaczenia pisemnego - Kuźnik, Anna; Walczyński, Marcin; Gostkowska, Kaja; Paprocka, Natalia; Solová, Regina
Trzy materiały, opracowane w trakcie projektu edykacyjnego Erasmus+ „Partnerstwa strategiczne” pt. „Towards a European Framework of Reference for Translation (EFFORT)", zostały przetłumaczone z języka angielskiego na polski przez polski zespół EFFORT, działający na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Wrocławskiego (Instytut Filologii Romańskiej we współpracy z Instytutem Filologii Angielskiej). Materiały te obejmują następujące zasoby: (I.) przewodnik po systemie opisu kształcenia tłumaczeniowego na poziomie A i B (tłumacz niespecjalista; zakładka na stronie internetowej projektu EFFORT; rezultat pracy intelektualnej nr 3); (II.) narzędzie do samooceny kompetencji tłumaczeniowej na poziomie A i B (tłumacz niespecjalista; interaktywna część strony internetowej projektu – materiał dodatkowy do rezultatu pracy intelektualnej nr 3): (III.) propozycja deskryptorów kompetencji tłumaczeniowej na poziomie C w pięciu obszarach specjalizacji zawodowej: (1) tłumaczenie ekonomiczne lub finansowe, (2) prawnicze, (3) literackie, (4) naukowe i (5) techniczne (tłumacz specjalista; plik PDF do pobrania ze strony internetowej projektu; rezultat pracy intelektualnej nr 5).
Keywords: kompetencja tłumaczeniowa; tłumaczenie pisemne; system opisu kompetencji tłumaczeniowej; poziom A, B, C; podpoziom A1, A2, B1, B2; deskryptor kompetencji tłumaczeniowej; Europejski System Opisu Kształcenia Tłumaczeniowego (ESOKT); Europejski System Opisu Kształcenia Językowego (ESOKJ)