COV-WORK: Świadomość społeczno-ekonomiczna, doświadczenia pracy i strategie radzenia sobie Polaków w kontekście kryzysu post-pandemicznego, nr umowy NCN UMO-2020/37/B/HS6/00479 - Burski, Jacek; Mrozowicki, Adam; Drabina-Różewicz, Aleksandra; Krasowska, Agata; Karolak, Mateusz; Czarzasty, Jan; Gardawski, Juliusz; Palęcka, Alicja
Projekt COV-WORK bada wpływ kryzysu gospodarczego, społecznego i zdrowia publicznego spowodowanego pandemią COVID-19 oraz jego konsekwencje w obszarze pracy i zatrudnienia w ramach międzysektorowej i podłużnej perspektywy skoncentrowanej na pracowniku. W kontekście teoretycznych debat na temat wpływu kryzysów społeczno-ekonomicznych na świadomość społeczno-ekonomiczną, jakość pracy, zbiorowe stosunki pracy i strategie radzenia sobie pracowników, projekt skupia się wokół społecznych konsekwencji pandemii dla: (1) świadomości społeczno-ekonomicznej Polaków, w tym ich postawy wobec kapitalizmu, interwencji państwa, usług publicznych, wsparcia społecznego i zbiorowych stosunków pracy; (2) doświadczeń Polaków związanych z pracą i ich strategii radzenia sobie w przypadku sektorów szczególnie dotkniętych pandemią (edukacja, ochrona zdrowia i opieka społeczna, logistyka); (3) konfliktów pojawiających się w zbiorowych stosunkach pracy i mechanizmów ich łagodzenia oraz sposobów ich ramowania przez partnerów społecznych i w dyskursie publicznym zarówno w mediach tradycyjnych, jak i internetowych.
Keywords: świadomość społeczno-ekonomiczna; prekaryjność; jakość pracy; socjologia pracy; kryzys ekonomiczny; stosunki przemysłowe; pandemia COVID-19