Dialog w Unii Europejskiej : scenariusze zajęć dydaktycznych z zakresu komunikacji, mediacji, stereotypów i przeciwdziałania dezinformacji - Tabernacka, Magdalena; Tracz-Molasy, Anna; Knauber, Anna; Krakowska, Magdalena; Kusiak-Winter, Renata; Reinhard, Edyta; Miodek, Marcin (Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2022)
Scenariusze zajęć dydaktycznych – lekcji, warsztatów i konwersatoriów – stworzone zostały jako elementy procesu edukacji mającej na celu ukształtowanie w młodym pokoleniu postaw pożądanych w społeczeństwie obywatelskim oraz podejmowanie świadomych, odpowiedzialnych i merytorycznie uzasadnionych wyborów w życiu osobistym. Przy tworzeniu scenariuszy wykorzystaliśmy wyniki badań prowadzonych w finansowanym ze środków Parlamentu Europejskiego projekcie GANESA, którego pełny tytuł brzmi: Mediacje i dialog w Unii Europejskiej prowadzące do trwałego i sprawiedliwego społecznie porozumienia osiąganego w warunkach rzetelnej i wiarygodnej informacji. Celem scenariuszy zawartych w niniejszej publikacji jest zaoferowanie nauczycielom i wykładowcom akademickim propozycji zajęć, które pozwolą młodym ludziom rozwinąć kompetencje w zakresie niekonfrontacyjnej komunikacji i podejmowania decyzji opartych na wiarygodnych wiadomościach.
Keywords: komunikacja; mediacja; stereotypy; dezinformacja; projekt badawczo-edukacyjny; Unia Europejska; nauki społeczne; nauki prawne; dydaktyka