Limitations of reproductive rights : Certain general theoretic aspects - Dobryanskiy, Sviatoslav (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Jak powszechnie wiadomo, z najbardziej palących problemów teorii i praktyki podstawowych praw i wolności jest kwestia ograniczeń tych praw przez prawa człowieka. Mianowicie dyskusyjny i niedostatecznie zbadany pozostaje problem prawnego uregulowania ograniczeń praw reprodukcyjnych zarówno w ustawodawstwie międzynarodowym, jak i krajowym dotyczącym tych zagadnień. Ustawodawstwo prawne Ukrainy w zakresie regulacji praw człowieka reprodukcyjnego de facto nie zawiera systemu jasno określonych zasad określania treści i zakresu realizacji wspomnianego zbioru praw człowieka, a także istniejących projektów ustaw, które zostały przygotowane w szczególności w celu kompleksowego uregulowania tych kwestii. Regulacje prawne systemu praw reprodukcyjnych nie uwzględniają praktyki ochrony praw człowieka międzynarodowych, a mianowicie europejskich organów sądowych w tych kwestiach. Tego rodzaju relacje społeczne wymagają zatem wnikliwych badań teoretycznych i kwalifikowanej regulacji prawnej, mając na uwadze współczesne międzynarodowe, a mianowicie europejskie, standardy prawne regulujące ograniczenia praw reprodukcyjnych. Jak wiadomo, system ograniczeń europejskich standardów praw człowieka jest wypracowany przede wszystkim w praktyce Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Tym samym celem artykułu jest zbadanie i dokładne określenie zasady definiowania treści i objętości praw reprodukcyjnych w praktyce ochrony praw człowieka Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w celu zapewnienia najskuteczniejszych krajowych instrumentów prawnych ochrony praw reprodukcyjnych , które (instrumenty prawne) opierałyby się na europejskich standardach ograniczeń tych praw. Artykuł, będący efektem wnikliwych badań, kończy się następującymi sugestiami, a mianowicie zmianą art. 64 Konstytucji Ukrainy o następujący przepis: „Ograniczenia praw człowieka można uznać za zgodne z prawem jedynie pod warunkiem, że zostaną uznane pewne ograniczenia przez prawo i nie prowadzą do negacji istoty i celu określonego prawa”. Ponadto istotna jest zmiana rozdziału Konstytucji Ukrainy „O podstawach ustawodawstwa Ukrainy w zakresie ochrony zdrowia”, poświęconego prawom i obowiązkom pacjentów, zawierającego postanowienia o następującej treści: „Prawa pacjenta powinny być zrównoważone przez prawa pracowników medycznych”; „Pracownik medyczny w przypadkach przewidzianych przez prawo może odmówić wykonywania obowiązków zawodowych na podstawie sprzeciwu sumienia, jeżeli nie istnieje bezpośrednie zagrożenie życia lub nieodwracalny uszczerbek na zdrowiu pacjenta”.
Keywords: ograniczenia praw człowieka; prawa reprodukcyjne; Konwencja Europejska; ochrona praw człowieka przez Europejski Trybunał Praw Człowieka; mežì realìzacìï prav lûdini; reproduktivnì prava; Êvrokonvencìâ; rìšennâ Êvropejsʹkogo sudu z prav lûdini