Transhumanism against the Task of Culture - Maruszewski, Samuel (Fundacja Edukacyjna "Transformacje", 2024)
Jeśli zadaniem kultury jest ciągły postęp etyczny ludzi oraz rozwój ich osobowości osiągany środkami symbolizacji, to ruch transhumanistyczny sabotuje to zadanie, zwłaszcza poprzez regres podmiotów ludzkich w kierunku technokratycznego kultu wyobraźni, który to zaktualizowany ma zostać dzięki rynkowym rozszerzeniom technicznym. Transhumanizm ceduje obowiązek rozjaśniania i transformowania doświadczenia poprzez symboliczne mistrzostwo na techniczne ulepszenia, pozostawiając pilne etyczne, egzystencjalne, społeczne problemy i pracę konceptualną do rozwiązania samemu postępowi technicznemu.
Keywords: transhumanizm; kultura; kryzys; imaginarium; antropotechnika; ucieleśnienie; Fuchs, Thomas; Chyła, Wojciech