Determinanty rewitalizacji na przykładzie Dolnego Śląska – analiza wpływu działań rewitalizacyjnych realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014–2020 na poprawę sytuacji obszarów zdegradowanych - Biały, Sebastian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2025)
Program rewitalizacji stanowi element prawa zagospodarowania przestrzeni. Ustawą z dnia 9 października 2015 r. o rewitalizacji ustawodawca unormował prawno-administracyjne kwestie dotyczące procedury uchwalania programu rewitalizacji. Należy wskazać, że celem rewitalizacji jest przywrócenie do życia zdegradowanych obszarów miasta, dodając przy tym nowe funkcje. Działania związane z rewitalizacją, podjęte w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014–2020, miały na celu poprawę sytuacji obszarów zdegradowanych w województwie dolnośląskim. Celem ewaluacji tego programu było zbadanie, czy faktycznie zaistniała interwencja w obszarach zdegradowanych oraz czy przyczyniła się ona do ograniczenia problemów występujących na obszarach wyznaczonych do rewitalizacji. Celem niniejszego artykułu jest zatem przedstawienie wyników przeprowadzonej ewaluacji w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014–2020 oraz efektów, które przyniósł tenże program, tj. czy wystąpił tzw. efekt jałowego biegu. Należy sprawdzić, czy przeprowadzone inwestycje zostałyby zrealizowane również bez wsparcia z programu, którego dotyczy ewaluacja.
Keywords: rewitalizacja; gminny program rewitalizacji; planowanie i zagospodarowanie przestrzenne; gmina; samorząd terytorialny