Determinanty kształtu nowej definicji budowli w podatku od nieruchomości - Borszowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Prijnâttâ rìšennâ Konstitucìjnim sudom Polʹŝì vìd 4 lipnâ 2023 roku pro nevìdpovìdnìstʹ do Konstitucìï položennâ, âke konkretizuê ûridične viznačennâ sporudi u podatku na neruhome majno, zumovlûê neobhìdnìstʹ termìnovogo obgovorennâ normativnogo formlennâ cìêï defenìcìï. Slìd zaznačiti, ŝo činne normativne rìšennâ ne tìlʹki ne vitrimalo viprobuvannâ časom, koli jdetʹsâ pro adaptacìû podatkovogo zakonodavstva do socìalʹnoekonomìčnoï dìjsnostì, ŝo dinamìčno rozvivaêtʹsâ, a le j viklikaê sumnìvi ŝodo vikonannâ determìnantìv jogo zaprovadžennâ, viznačenih u položennâh Rozporâdžennâ vìd 20 červnâ 2002 r. «Pro principi zakonodavčoï tehnìki» (div. Dziennik Ustaw vìd 2016 r., p. 283). Tomu rozglâd novoï normativnoï formi cʹogo viznačennâ slìd počinati z pevnogo uzagalʹnennâ ta ocìnki činnogo zakonodavčogo virìšennâ, a potìm z formulûvannâ okremih determìnantìv zaprovadžennâ novogo viznačennâ, čim ê zakonna sporuda. Z oglâdu na ce, slìd neobhìdno rozglânuti determìnanti, ŝo zmušuûtʹ vìdìjti vìd zmìstu defenìcìï sporudi, sformulʹovanogo v Zakonì pro budìvnictvo. Takim činom, obov`âzkovo postaê potreba z`âsuvati pitannâ, či zokrema neobhìdno vìdstupati vìd značennâ viznačennâ sporudi zgìdno z položennâmi Zakonu pro budìvnictvo, ì či pritamannij defenìcìï vinâtkovij harakter. Vislovlenij takim činom determìnant ne potrìbno rozglâdati na rìvnì rìšennâ pro zaprovadžennâ ûridičnogo viznačennâ cʹogo ponâttâ, oskìlʹki vono pìdtverdženo Konstitucìjnim sudom, todì âk jogo zastosuvannâ povinno viâvlâtisâ v rozvitku jogo novoï formi. Cej determìnant maê počatkovij harakter ì vodnočas ê pìdstavoû dlâ vìdstupu vìd značennâ defenìcìï sporudi, zaznačenogo v položennâh Zakonu pro budìvnictvo. Natomìstʹ âkŝo mova jde pro formulûvannâ formi cʹogo viznačennâ, tobto šlâhom vvedennâ ïï konkretnih elementìv, staê neobhìdnim ìnšij determìnant, âkij slìd prijnâti na osnovì § 146 rozd. 1 p. 4 Položennâ pro «Osnovi zakonodavčoï tehnìki». Jdetʹsâ pro determìnanti neobhìdnostì vstanovlennâ novogo značennâ danogo ponâttâ, a otže, defenìcìâ budìvlì z oglâdu na ïï sferu regulûvannâ. Otže, jdetʹsâ pro taku podatkovu konstrukcìû viznačennâ budìvlì, ŝob vona vìdpovìdala vimozì normativnogo novovvedennâ. Viznačenì takim činom determìnanti dozvolili avtoru zrobiti sprobu navesti kontur jogo postulʹovanoï normativnoï formi.
Keywords: pravove viznačennâ; budìvnictvo; determìnanti stvorennâ viznačennâ; podatok na neruhome majno; legal definition; construction; determinants of definition creation; real estate tax