„Uprzejmie donoszę” – metody pracy tajnych informatorów wobec kleru katolickiego w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej na terenie Dolnego Śląska - Włodarczyk-Czech, Edyta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Spomìž usìh organìzacìj, âkì dìâli ì funkcìonuvali v Polʹsʹkìj Narodnìj Respublìcì, dlâ komunìstìv osoblivo cìkavimi buli relìgìjnì ob›êdnannâ, âkì zgurtovuvali navkolo sebe širokì masi lûdej ì âkì keruvalisâ zovsìm ìnšoû doktrinoû, nìž ofìcìjna todì marksistsʹkolenìnsʹka ìdeologìâ. Otož, Katolicʹka cerkva âk najbìlʹša relìgìjna organìzacìâ u Polʹŝì bula predmetom postìjnogo zacìkavlennâ deržavnoï bezpeki protâgom usʹogo perìodu PNR. Proponovana stattâ maê na metì opisati odnu z form stežennâ za Katolicʹkoû cerkvoû âk ìnstitucìêû a takož za konkretnimi kostelami, monastirâmi či okremimi osobami na teritorìï Nižnʹoï Sìlezìï, za dopomogoû merežì taêmnih spìvrobìtnikìv, zavdannâm âkih bulo otrimannâ vìdpovìdnoï ìnformacìï ì dalì peredačì ïï v Upravlìnnâ bezpeki. Proces vìdboru taêmnih spìvrobìtnikìv skladavsâ ìz kìlʹkoh etapìv, a same: vibìr kandidata, opracûvannâ kandidata (viznačennâ psihologìčnogo ipu, viznačennâ osnovi verbuvannâ, pìdgotovka planu verbuvannâ), kontakt ìz andidatom ta verbuvannâ. Kandidat u taêmnì spìvrobìtniki pìdbiravsâ za naâvnimi materìalami pro komprometuûčì moralʹnì včinki, vorožì vislovlûvannâ ŝodo narodnoï vladi ta/abo SRSR. Krìm cʹogo, zvažalosʹ na negativnì risi harakteru kandidata (napriklad, gordìstʹ, žadìbnìstʹ, nadmìrne samolûbstvo) ì «materìalʹnu zacìkavlenìstʹ». U doslìdžennì vikoristano arhìvnì materìali Arhìvu ìnstitutu nacìonalʹnoïpam`âtì (fìlìâ u Vroclavì) ta arhìvnì dokumenti Arhìvu ìnstitutu nacìonalʹnoï pam`âtì (vìddìl dostupu ta arhìvuvannâ dokumentìv u Varšavì), a takož proanalìzovano ì vikoristano bagato naukovih publìkacìj na cû temu.
Keywords: agenti; duhovenstvo; stežennâ; Katolicʹka cerkva; Polʹsʹka Narodna Respublìka; Služba bezpeki; taêmnì spìvrobìtniki; monahi; monašì zgromadžennâ; agents; clergy; surveillance; Catholic Church; Polish People’s Republic; Security Service; secret collaborators; monks; religious orders