Gmina w systemie zadań z zakresu polityki mieszkaniowej : Uwagi na tle wieloletnich programów gospodarowania mieszkaniowym zasobem gminy - Cendrowicz, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych społeczności lokalnej należy do zadań własnych gminy i jest jednym z ważniejszych obszarów jej działania w zakresie administracji świadczącej. W tym celu gmina może tworzyć i utrzymywać zasób mieszkaniowy oraz korzystać z różnych instrumentów prawnych lokalnej polityki mieszkaniowej. Kształtując politykę mieszkaniową na swoim terenie, gminy napotykają jednak na ograniczenia w jej realizacji, wynikające chociażby ze stanu posiadanego zasobu mieszkaniowego czy własnych możliwości finansowych, które niekiedy utrudniają prowadzenie aktywnej polityki mieszkaniowej. Celem publikacji jest omówienie pozycji gminy w systemie zadań polityki mieszkaniowej oraz podstaw prawnych jej kształtowania przez gminę. Dokonana zostanie analiza instrumentu polityki mieszkaniowej, jakim są uchwalane przez radę gminy wieloletnie programy gospodarowania mieszkaniowym zasobem gminy. Sformułowane zostaną również wnioski w odniesieniu do tego programu — jego charakteru prawnego, treści i skuteczności w kontekście realizacji przez gminę zadań służących zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych wspólnoty samorządowej.
Keywords: gmina; polityka mieszkaniowa; mieszkaniowy zasób gminy; wieloletnie programy gospodarowania mieszkaniowym zasobem gminy