Kwestionowanie przez organ rentowy pracowniczego tytułu do ubezpieczenia społecznego, ocenianego z perspektywy ciąży ubezpieczonej - Bakalarz, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Prezentowany tekst dotyczy weryfikacji zgłoszonego tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym z perspektywy ciąży ubezpieczonej. Rozwija utrwaloną w orzecznictwie tezę, że ciąża nie wyklucza podjęcia przez ubezpieczoną zatrudnienia, nawet jeśli wiąże się z wysoce prawdopodobnym ziszczeniem się ryzyka socjalnego i stanowi instrumentalne działanie ubezpieczonej nakierowane na uzyskanie zabezpieczenia społecznego. Autor zaznacza, że trudność dokonania weryfikacji tak powstałego tytułu wynika nie tyle z wykładni prawa, co z trafności ustaleń faktycznych nierzadko ocenianych przez pryzmat stereotypu uogólnienia.
Keywords: tytuł podlegania ubezpieczeniom społecznym; ciąża; praca