Implementacja post-quantum cryptography w ramach EUDI Wallet jako elementu eIDAS 2 w kontekście wyzwań prawnych i technicznych oraz implikacji dla bezpieczeństwa cybernetycznego w świetle regulacji CRA i NIS 2 - Jakubik, Mateusz; Grajewski, Oskar (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Niniejsze opracowanie bada znaczenie kryptografii postkwantowej (ang. post-quantum cryptography, PQC) w kontekście postkwantowej rzeczywistości, podkreślając jej rolę jako fundamentu przyszłego bezpieczeństwa cyfrowego. Praca analizuje także wyzwania związane z implementacją PQC w kluczowych projektach europejskich, takich jak Europejski Portfel Tożsamości Cyfrowej (ang. European Digital Identity Wallet, EUDI Wallet), który ma stać się centralnym elementem ekosystemu cyfrowego Unii Europejskiej (UE). W erze postkwantowej PQC będzie nie tylko narzędziem ochrony przed nowymi zagrożeniami, ale także kluczowym elementem regulacji prawnych, takich jak eIDAS 2 i NIS 2, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa i interoperacyjności systemów cyfrowych w UE. Praca podkreśla znaczenie harmonizacji przepisów międzynarodowych oraz współpracy globalnej, które są niezbędne do skutecznej implementacji PQC, zapewniającej odporność na zagrożenia wynikające z przyszłych osiągnięć technologii kwantowej.
Keywords: kryptografia postkwantowa; bezpieczeństwo cyfrowe; algorytmy kryptograficzne; Europejski Portfel Tożsamości Cyfrowej; interoperacyjność; cyberbezpieczeństwo; technologia kwantowa; eIDAS 2; NIS 2