Możliwość nabycia przez zasiedzenie nieruchomości stanowiącej las państwowy : Glosa do uchwały składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z 21 czerwca 2023 roku III CZP 94/22 1 z uwzględnieniem uzasadnienia postanowienia Sądu Najwyższego z 18 listopada 2021 roku IV CSKP 120/21 2 - Kuras, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Niniejsza praca poświęcona jest problemowi zasiedzenia gruntów leśnych należących do Skarbu Państwa i wykładni pojęcia ,,przekształcenia własnościowego”. Autor przywołał i porównał orzeczenia sądów wydawane w odnośnych sprawach. Najwięcej uwagi poświęcił definicji ,,przekształcenia własnościowego”. Celem ustalenia normatywnego znaczenia tego pojęcia odwołał się do reguł wykładni językowej, systemowej i celowościowej. W dalszej części pracy uznał ustawę o lasach (u.l.) za ustawę szczególną względem ustawy o zachowaniu narodowego charakteru strategicznych zasobów naturalnych kraju (u.s.z.n.) i poparł stanowisko, że kodeks cywilny (k.c.) nie może pełnić takiej roli. Część pracy poświęcono problematyce konstytucyjnego standardu ochrony własności państwowej. Wskazano okoliczności, które mogłyby przemawiać za dopuszczeniem instytucji zasiedzenia nieruchomości leśnej w celu zapewnienia lepszej ochrony środowiska. Glosa została zakończona podsumowaniem zawartych w niej rozważań i konkluzją o zasadniczej (z zastrzeżeniem pewnych wyjątków) niedopuszczalności nabycia gruntów leśnych należących do Skarbu Państwa w drodze zasiedzenia.
Keywords: zasiedzenie; własność państwowa; las państwowy; przekształcenie własnościowe; ochrona środowiska