Zdarzenia po dniu bilansowym w praktyce spółek notowanych na GPW - Soja, Klaudia (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł ma na celu identyfikację zdarzeń występujących po dniu bilansowym, wskazanie sposobu ich prawidłowego ujęcia i prawidłowej prezentacji w sprawozdaniu finansowym w świetle rozwiązań krajowych i międzynarodowych oraz weryfikację sposobu ujawniania tych zdarzeń przez przedsiębiorstwa i ich wpływu na sporządzone sprawozdanie finansowe. Analizę przeprowadzono na podstawie literatury przedmiotu oraz sprawozdań finansowych wybranych spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, sporządzonych za lata 2018–2021. Na podstawie analizy określono liczbę i zakres takich zdarzeń w praktyce polskich przedsiębiorstw. Niniejsza publikacja uzupełnia dorobek naukowy z zakresu sprawozdawczości zdarzeń po dniu bilansowym oraz ich wpływu na informacje prezentowane w sprawozdaniu finansowym.
Keywords: zdarzenia po dniu bilansowym; sprawozdanie finansowe; standardy rachunkowości