Postrzeganie tożsamości narodowej przez polski Trybunał Konstytucyjny — analiza wyroku z dnia 7 października 2021 roku o sygn. K 3/21 - Woźniak, Daria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W dniu 7 października 2021 roku Trybunał Konstytucyjny (dalej: TK) wydał wyrok o sygnaturze K 3/21 dotyczący zgodności z Konstytucją RP wybranych przepisów Traktatu o Unii Europejskiej. Prezes Rady Ministrów wnioskował o zbadanie zgodności art. 1 akapit pierwszy w związku z art. 4 ust. 3 TUE, art. 19 ust. 1 akapit drugi w związku z art. 4 ust. 3 TUE, a także art. 19 ust. 1 akapit drugi w związku z art. 2 TUE. Artykuł ma na celu przedstawienie rozumienia zasady poszanowania tożsamości narodowej ujętej w art. 4 ust. 2 TUE przez doktrynę oraz zestawienie tego rozumienia z poglądem przedstawionym w uzasadnieniu do wyroku TK. Artykuł wskazuje błędy w rozumowaniu przyjętym przez TK.
Keywords: tożsamość narodowa; tożsamość konstytucyjna; Trybunał Konstytucyjny