Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. jako Operator Informacji Rynku Energii zarządzający Centralnym Systemem Informacji Rynku Energii - Szymański, Michał (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł przedstawia problem tworzenia w Polsce tzw. „inteligentnej sieci”. Odbiorcy energii elektrycznej będą posiadać inteligentne liczniki, a dane będą przetwarzane w specjalnych systemach informatycznych. W Polsce, w wyniku nowelizacji Prawa energetycznego, Prezes Urzędu Regulacji Energetyki powołuje Operatora Informacji o Rynku Energii. Operatorem tym jest spółka państwowa i operator polskiego systemu przesyłowego elektroenergetycznego Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. Odpowiada ona za funkcjonowanie Centralnego Systemu Informacji o Rynku Energii. Funkcjonowanie systemu wymaga odpowiedniej ochrony danych. Dane o zużyciu energii elektrycznej przez odbiorcę mogą dostarczyć wielu informacji dlatego konieczne jest odpowiednie przestrzeganie przepisów dotyczących cyberbezpieczeństwa oraz ochrony danych osobowych.
Keywords: nowe technologie; prawo do prywatności; prawo energetyczne; smart grid