Reforma ewidencji zabytków z perspektywy funkcjonalnej i systemowej - Drela, Monika (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem artykułu jest analiza roli ewidencji zabytków i ustalenie, czy w systemie prawnym ochrony zabytków doszło do pomieszania funkcji ewidencji zabytków i rejestru zabytków. Autorka zauważa, że z historycznej i systemowej perspektywy funkcje tych dwóch narzędzi ewidencyjnych powinny być zasadniczo różne i uwzględnienie odmiennych potrzeb społecznych i celów, którym one służą pozwoliłoby na racjonalne uporządkowanie systemu prawa ochrony zabytków i doprowadzenie do zgodności przepisów zakwestionowanych wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 11 maja 2023 r. z Konstytucją.
Keywords: ewidencja zabytków; rejestr zabytków; funkcja ewidencji zabytków