Kilka uwag na temat doradcy rady nadzorczej spółki akcyjnej - Delczyk, Dominik (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł dotyczy wybranych aspektów związanych z przepisami dotyczącymi doradcy rady nadzorczej spółki akcyjnej. W artykule zwrócono uwagę na kilka niedoskonałości obowiązujących przepisów. Wyrażono w nim również postulat de lege ferenda wprowadzenia kryteriów, związanych z kompetencjami i doświadczeniem, warunkujących możliwość pełnienia funkcji doradcy rady nadzorczej w spółkach z udziałem Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego.
Keywords: doradca rady nadzorczej; rada nadzorcza; spółka akcyjna