Civis simul et christianus : Teologia polityczna Ernsta-Wolfganga Böckenfördego - Kosenda, Oskar (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł analizuje teologię polityczną Ernsta-Wolfganga Böckenfördego, podkreślając jej znaczenie w rozważaniach nad relacjami między państwem a Kościołem. Böckenförde, historyk i prawnik, łączy socjaldemokratyczne poglądy z myślą Carla Schmitta, eksplorując możliwość współistnienia demokratycznego państwa z chrześcijańskimi wartościami. W pracy zwraca uwagę na historyczną ewolucję tych relacji, od czasów przednowożytnych po współczesność, oraz ich wzajemne oddziaływanie na legitymizację i cele instytucji. Autor bada poglądy Böckenfördego na państwowość oraz jej związek z nauką społeczną Kościoła. Kluczowe wnioski wskazują, że model relacji państwo-Kościół proponowany przez Böckenfördego dąży do ich wzajemnego poszanowania przy zachowaniu autonomii obu stron.
Keywords: teologia polityczna; relacje państwo-Kościół; demokracja; autonomia