Metafizyka decyzjonizmu - Kościewicz, Konrad (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Decyzjonizm, doktryna prawna stworzona przez Carla Schmitta w czasach Republiki Weimarskiej, odnosi się do zasady osobistej woli w przeciwieństwie do zasady bezosobowych norm. Metafizyka decyzjonizmu obejmuje najbardziej podstawowe pojęcia i źródła koncepcji niemieckiego jurysty zakotwiczone w problemie normatywności, stanu wyjątkowego, koncepcji polityczności i wyjątku, z którego emanuje struktura myśli Carla Schmitta. Przekroczenie problemów normatywności odnajdujemy w połączeniu figury polityczności oraz cudu prawnego, stanu podmiotu, który nie doświadczył idei porządku. Schmitt inspirując się heglizmem zastępuje tropy kantowskie i hobbesowskie wymiarem instytucjonalnym w którym postacie Wroga i Przyjaciela rozpoznają się nawzajem tworząc niejako źródło i naturę prawa.
Keywords: metafizyka; decyzjonizm; Schmitt, Carl (1888-1985); filozofia prawa; Wittgenstein, Ludwig (1889-1951); normatywność