Kolorowa rewolucja – Oswalda Spenglera wizja upadku cywilizacji zachodniej - Sosiński, Piotr (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Autor w prezentowanym artykule przybliża koncepcję morfologii dziejów niemieckiego rewolucyjnego konserwatysty Oswalda Spenglera. W swoim sztandarowym dziele Der Untergang des Abendlandes Spengler przedstawił katastroficzną filozofię dziejów zbiorowości ludzkiej. Dzieje to składanka wielu kultur - odrębnych całości organicznych, które są powstającymi w określonych warunkach geograficznych tworami zupełnymi i niezależnymi od siebie. Kultury jako największe postacie procesu dziejowego podlegają zasadzie tysiącletniego cyklu wyznaczonego przez biologiczny rytm narodzin, dojrzałości i śmierci. Według Spenglera kultura zachodnia pojawiła się na kontynencie europejskim w X wieku, a w XIX stuleciu weszła w stadium cywilizacji. Jednym z ważniejszych objawów kryzysu była zapowiadana w publikacjach z lat trzydziestych XX wieku tzw. kolorowa rewolucja, czyli konfrontacja ras kolorowych z białą ludnością Zachodu.
Keywords: historiozofia; katastrofizm; kultura; cywilizacja; kolorowa rewolucja; rasa