Zapobieganie bezdomności zwierząt w świetle greckiego ustawodawstwa - Biały, Sebastian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Republika Grecji od lat próbowała zwalczyć problem bezdomności zwierząt, w szczególności psów i kotów. Mimo wszelkich starań problem ten wciąż narastał. Konstytucja Republiki Grecji zawiera przepisy ogólne dotyczące ochrony środowiska naturalnego, które nie mają zastosowania. Jedynym przepisem w greckiej ustawie zasadniczej traktującym konkretnie wymienione zwierzęta jest art. 24, który odnosi się do ochrony ekosystemu leśnego obejmującego m.in. dzikie zwierzęta. W ciągu ostatnich dekad organizacje dbające o ochronę i dobrostan zwierząt w Grecji podniosły świadomość społeczną w zakresie dobrostanu zwierząt, skupiając się w szczególności na zwierzętach bezpańskich i domowych. Mocą ustaw z dnia 3 września 1981 r. o ochronie zwierząt oraz z dnia 18 września 2021 r. odnoszącej się do nowych ram prawnych dotyczących dobrostanu zwierząt towarzyszących, zostały uściślone przepisy ochrony zwierząt. Ustawa o zapobieganiu bezdomności zwierząt, tzw. program „Argos”, wprowadziła nowe prawa, ale także obowiązki na właścicieli zwierząt. Program ten uregulował również sankcje za niewypełnienie wskazanych obowiązków.
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; zwierzęta; bezdomność; gmina