Ocena aptecznych zakazów reklamowych w świetle wartości konstytucyjnych - Sołtys, Bogusław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Artykuł jest poświęcony ocenie zasadności aptecznych zakazów reklamowych sformułowanych w prawie farmaceutycznym. Autor dokonuje ich kwalifikacji prawnej oraz rozważa legalność w świetle kolizji różnych wartości konstytucyjnych. Skłania się ku wnioskowi, że apteczne zakazy reklamowe swoim rozległym zakresem i abstrakcyjnością naruszają gwarancje ochrony konstytucyjnych praw i wolności i są nadmierne w stosunku do celów publicznych, którym służą. W konkluzji stwierdza zaś, że reglamentacja, choć jest wyjątkowo dopuszczalna, to w demokratycznym państwie prawnym nie powinna być nigdy drogą na skróty.
Keywords: prawo farmaceutyczne; prawo reklamy; apteczne zakazy reklamowe; eglamentacja i jej nadmierność; ważenie wartości konstytucyjnych