Rzeczpospolita-civitas Jeana Bodina a porządek wielkoobszarowy Carla Schmitta : porównanie - Chmielecki, Jan Zygmunt (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem artykułu jest opisanie relacji między koncepcją rzeczypospolitej-civitas Jeana Bodina a koncepcją porządku wielkoobszarowego Carla Schmitta. Jean Bodin był francuskim prawnikiem tworzącym w XVI w. Jest znany głównie z uwagi na swoją naukę o suwerenności. Jego koncepcja rzeczypospolitej-civitas dotyczy takiego civitas, które uzyskało status suwerenności i może być zwierzchnikiem wobec innych civitas. Praca ta pokazuje istotę Bodinowskiej koncepcji civitas. Jednakże rzeczpospolita-civitas nie jest jedyną formą, jaką może przybrać civitas. Może być bowiem również podmiotem niesuwerennym. Co więcej, rzeczpospolita może przyjąć formę różną od civitas, np. monarchię. Carl Schmitt był to XX-wieczny niemiecki prawnik znany głównie z uwagi na swoje teorie polityczne. Był on jednak również sławnym badaczem prawa międzynarodowego (lub prawa narodów). Jego teoria porządku wielkoobszarowego została rozwinięta przez niego w czasie rządów nazistów w Rzeszy Niemieckiej. Opisuje ona nową formę jednostki politycznej, która zgodnie z teorią C. Schmitta miała zostać rozwinięta przez rozwój technologii. W porządku wielkoobszarowym występują peryferia i centrum (rzesza, imperium); peryferia są podporządkowane rzeszy. W części końcowej artykuł szczegółowo podejmuje kwestię relacji pomiędzy rzeczonymi koncepcjami.
Keywords: Carl Schmitt; Jean Bodin; wielki obszar; rzeczpospolita-civitas