Wątpliwości interpretacyjne związane z wprowadzonymi rozwiązaniami dotyczącymi spółek nieruchomościowych - Chwalenia, Krzysztof (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
Wprowadzone do polskiego systemu podatkowego rozwiązania w zakresie spółek nieruchomościowych miały za cel uszczelnienie oraz zwiększenie efektywności ściągania podatków dochodowych w zakresie transakcji z udziałem spółek posiadających aktywa nieruchomościowe na terytorium Polski. Niniejszy artykuł ma za zadanie wyjaśnić genezę koncepcji spółki nieruchomościowej oraz wskazać na liczne wątpliwości interpretacyjne związane z wprowadzonymi obowiązkami w zakresie raportowania spółek nieruchomościowych oraz ich roli jako płatnika w zakresie transgranicznych transakcji na udziałach podmiotów nieruchomościowych. Obok czysto teoretycznych rozważań, artykuł opisuje problemy praktyczne, z którymi mierzą się uczestnicy obrotu gospodarczego w zakresie wyżej wskazanych obowiązków. Przedstawiona analiza oparta jest na metodzie lingwistycznej, w związku z prymatem wykładni językowej prawa podatkowego, a dodatkowo przedstawione są w niej problemy empiryczne wynikające z rzeczywistego zastosowania powoływanych regulacji prawnych.
Keywords: spółki nieruchomościowe; obowiązek raportowania; płatnik podatku; podatek dochodowy od osób prawnych