Status prawny komunalnych spółek prawa handlowego - Dziedzic, Michał (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Komunalne spółki prawa handlowego to instytucje prawa, których status jest uregulowany w różnych aktach prawnych. Poprawne ustalenie zakresu regulacji wpływających na ustrój i działanie komunalnej spółki prawa handlowego zależy od jej jednostkowych cech i właściwości oraz wypełnianych przez nią funkcji. Komunalne spółki prawa handlowego, mimo że nie podlegają bezpośrednio pod reżim ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych podlegają rygorom organizacyjnym znacznie szerszym niż inne komercyjne spółki prawa handlowego, w szczególności ze względu na nadzór właścicielski sprawowany przez właściwe jednostki samorządu terytorialnego. Prawidłowość wydatkowania środków pochodzących od jednostek samorządu terytorialnego w kontekście zamierzonych celów działania spółek została poddana krytycznej ocenie przez Najwyższą Izbę Kontroli. Ze względu na aktywność legislacyjną w zakresie tworzenia podstaw działania kolejnych rodzajów komunalnych i celowych spółek prawa handlowego, regulacja prawna ich dotycząca ma charakter rozproszony, co utrudnia zapewnienie prawidłowości stosowania prawa i wydatkowania środków komunalnych przez te spółki.
Keywords: spółki komunalne; spółki handlowe; komunalne spółki; miejskie spółki; nadzór właścicielski; finanse publiczne; samorząd; zakres regulacji prawnej