Dynamika rozwoju samorządu terytorialnego – przykład gmin greckich na podstawie ustawy N. 4555/2018 – Program Klejstenes - Biały, Sebastian (2024)
Celem niniejszego artykułu jest wykazanie dynamiki rozwoju greckiego samorządu terytorialnego na przykładzie przeprowadzonych reform z 2010 r. i 2018 r. Autor poprzez wnikliwą analizę zmian w administracji publicznej, które zostały przewidziane w ustawie N. 3852/2010 oraz N. 4555/2018, wyciągnie wnioski dotyczące efektywności, a także przydatności reform w administracji publicznej, które mają na celu jej usprawnienie.
Keywords: administracja publiczna; reforma; samorząd terytorialny; Program Kallikratis; Program Klejstenes