Łączenie gmin oraz tworzenia nowych gmin w świetle przepisów ustawy o samorządzie gminny - Masełko, Michał Tomasz (2024)
Przepisy dotyczące możliwości zmian terytorialnych gmin regulują art. 4-4f ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym. Przez te kilkadziesiąt lat wskazana część ustawy była aktualizowana. Reguluje ona tryb dokonywania wspomnianych zmian oraz sytuację prawną jednostek samorządu terytorialnego po ich dokonaniu. Początkowo przepisy te bardzo ogólnie wskazywały na sposób dokonywania zmian, jednak z czasem, bazując na doświadczeniach w tym zakresie, ustawodawca modyfikował treść tych przepisów, ostatni raz w 2017 r. Jest to z perspektywy funkcjonowania państwa i jego zasadniczego podziału terytorialnego niezwykle doniosła kwestia, ponieważ umożliwia z jednej strony ewolucję granic funkcjonujących wewnątrz kraju, z drugiej zaś rozwój regionalny i lokalny, dostosowywanie administracji do dynamicznie zachodzących zmian społecznych, gospodarczych i kulturowych w kraju. Jednocześnie przepisy te ułatwiają zachowanie ciągłości władz lokalnych oraz ciągłości prawnej gmin, dzięki czemu gminy mogą sprawnie funkcjonować, a obywatele nie odczuwają negatywnych skutków takich zmian. Umożliwia to także budowanie zaufania do administracji samorządowej, rządowej, które też biorą w sposób znaczący udział w całym procesie oraz rozwój gmin bez negatywnych, prawnych skutków zmian.
Keywords: gmina; granica; łączenie; dzielenie; finanse; gospodarka; kultura; społeczeństwo; obywatele; samorząd; Rada Ministrów; konsultacje; referendum; rada gminy