Zagrożenia dla konstytucyjnej zasady decentralizacji władzy publicznej - Pietrasik, Ewelina (2024)
Prawidłowe funkcjonowanie samorządu terytorialnego, rozumianego jako związek mieszkańców jednostki samorządu terytorialnego, jest zagwarantowane kilkoma zasadami wyrażanymi w aktach normatywnych rangi konstytucyjnej i ustawowej. W tekście szczególną uwagę skierowano na istotę zasady decentralizacji, a także omówienie, w jaki sposób ostatnie zmiany w legislacji zagrażają niniejszej zasadzie.
Keywords: decentralizacja; centralizacja; samorząd terytorialny; Konstytucja; gmina