Public history entering Poland - Wojdon, Joanna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2023)
Artykuł przedstawia krótki zarys historii i teraźniejszości public history, głównie w USA i w Polsce, odwołując się do klasycznej definicji Barbary Franco głoszącej, że jest to historia dla ludzi, przez ludzi, z ludźmi i o ludziach. Wychodząc od amerykańskich i brytyjskich korzeni public history w drugiej połowie XX w., przedstawia elementy jej polskiej specyfiki, w tym związki z polityką i XXI-wieczny boom muzealny. Kładzie nacisk na rolę przemian społecznych i cywilizacyjnych dla rozwoju różnych form public history. Porusza kwestie relacji między przeszłością, publicznością i innymi interesariuszami oraz historykami, odzwierciedlone w praktycznych działaniach, teoretycznych refleksjach oraz programach studiów. Podkreśla kluczową rolę publiczności, która wyróżnia public history od innych obszarów i form uprawiania i popularyzowania badań historycznych.
Keywords: public history; Poland in 20th and 21st century; museum boom; historians; grassroots activities