Wrocław's cultural heritage in the city's historical policy - Zybura, Marek (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2023)
Autor analizuje stosunek władz Wrocławia do miejscowego dziedzictwa kulturowego. Podkreśla, że do przełomu politycznego lat 1989/1990 stanowiło ono przedmiot nierozwiązywalnego sporu historycznego i ideologicznego między Niemcami a Polską, co obciążało wzajemne stosunki. Stosowanie przez obydwie strony wyłącznie paradygmatu narodowego w podejściu do dziejów miasta uniemożliwiało zbliżenie stanowisk. Autor ukazuje ten spór na tle ogólnego, polskiego stosunku do zjawiska niemieckiego dziedzictwa kulturowego w Polsce po II wojnie światowej i tłumaczy jego ewolucję we Wrocławiu i na Śląsku aż do dzisiaj.
Keywords: public history; historical heritage; historical policy