From the past of the University of Wrocław (Outline of the history of the University up to 1945 and during the post-war years) - Jaworski, Paweł; Kulak, Teresa (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2023)
W artykule przedstawiono syntetyczny obraz dziejów Uniwersytetu Wrocławskiego, poczynając od założenia w 1702 r. dwuwydziałowej katolickiej Leopoldiny, która po połączeniu z istniejącą od 1506 r. we Frankfurcie nad Odrą protestancką Viadriną stała się od 19 X 1811 r. państwowym Uniwersytetem Wrocławskim. W 1911 r. otrzymał on nazwę Śląski Uniwersytet im. Fryderyka Wilhelma, a od 1945 r. pozostaje polskim Uniwersyte-tem Wrocławskim.
Keywords: Politechnika Wrocławska; Śląski Uniwersytet im. Fryderyka Wilhelma; Uniwersytet Wrocławski