Civilian method of combating acts of unfair competition in the Polish Act of August 2, 1926 - Dolata, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Polska doktryna okresu międzywojennego stworzyła szereg aktów prawnych składających się na system własności przemysłowej czy szerzej własności intelektualnej. Artykuł dotyczy jednej z dziedzin wchodzących w zakres własności intelektualnej – nieuczciwej konkurencji. Zjawisko to uregulowane zostało ustawą z dnia 2 sierpnia 1926 r., której głównym twórcą był wybitny polski prawnik Fryderyk Zoll. Zgodnie z intencją Zolla zwalczanie nieuczciwej konkurencji oparto w głównej mierze na koncepcji cywilistycznej, w której bardzo ważną rolę odgrywały klauzule generalne. Autor dowodzi, że pomimo nieposługiwania się przez Zolla ani przez międzywojenną doktrynę terminem klauzul generalnych występują one w omawianej ustawie i skutecznie wpływają na cywilistyczną ochronę w zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Keywords: własność intelektualna w II RP; własność przemysłowa w II RP; nieuczciwa konkurencja; ustawaz 2 sierpnia 1926 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji