Prawnoautorska umowa licencji zawarta w sposób dorozumiany - Kubik, Małgorzata (Wydawnictwo C.H. Beck)
W ramach niniejszego artykułu podjęto próbę przedstawienia prawnoautorskiej licencji dorozumianej (implied licence) w kształcie, w jakim funkcjonuje w systemach prawnych należących do tradycji common law. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, zwłaszcza w piśmiennictwie amerykańskim, pojawiły się wypowiedzi, w których zauważono, że rozwiązanie to może przyczynić się do złagodzenia negatywnych konsekwencji szerokiej ochrony podmiotów uprawnionych z praw autorskich w sytuacjach, w których wymagają tego zasady zdrowego rozsądku oraz słuszności, w szczególności w niektórych przypadkach dotyczących korzystania z utworów w Internecie. Punktem wyjścia dla tych rozważań jest przekonanie, że zmieniająca się rzeczywistość kreuje nowy kontekst dla udostępniania utworów i korzystania z kultury, który może i powinien być uwzględniony w procesie oceny zachowań podmiotów uprawnionych i użytkowników, z punktu widzenia ewentualnego przypisania im zawarcia umowy licencji. Celem omawianego rozwiązania określanego jako koncepcja licencji dorozumianej (doctrine of implied licence) ma być uznanie określonego sposobu korzystania z utworu za dozwolony, jeżeli w konkretnym przypadku wymaga tego zachowanie stanu równowagi pomiędzy podmiotem uprawnionym z praw autorskich a użytkownikiem utworu. Innymi słowy, jeżeli dana postać korzystania z utworu stanowi co do zasady naruszenie praw wyłącznych (wykracza poza zakres dozwolonego użytku lub zawartej umowy licencji bądź między stronami brak wyraźnie zawartej umowy licencji), licencja dorozumiana może stanowić podstawę prawną dla takiego korzystania, jeżeli na jej przypisanie pozwalają okoliczności sprawy oraz wymaga tego ochrona użytkowników utworów działających pod wpływem uzasadnionych przypuszczeń co do istnienia zgody podmiotu uprawnionego na określone korzystanie z utworu.
Keywords: prawo autorskie; umowa licencji; Internet; zawarcie umowy w sposób dorozumiany; odesłania