Ewolucja informacyjnego dziennikarstwa telewizyjnego w aspektach: politycznym, ekonomicznym i technologicznym – studium przypadku TV Wrocław - Czyszkowski, Piotr (2023)
Dwudziesty pierwszy wiek to bez wątpienia era Internetu i mediów społecznościowych. Dysponując smartfonem i dostępem do światowej sieci komputerowej niemal w każdej chwili i każdym miejscu, możemy na bieżąco śledzić interesujące nas wydarzenia, a także być w wirtualnym kontakcie z osobami, które znamy osobiście oraz tymi internautami, których znamy jedynie z sieci. Mając do dyspozycji ogromną liczbę narzędzi w postaci komunikatorów tekstowych, głosowych oraz audiowizualnych jesteśmy równocześnie odbiorcami i nadawcami różnych treści. Czy to oznacza, że tradycyjne media przestały już mieć decydujące znaczenie w przekazywaniu istotnych społecznie informacji? Jak pokazują wyniki badań, raczej nie. Mimo wielkiej informatycznej rewolucji, która doprowadziła do przeobrażeń klasycznie rozumianych systemów medialnych, media (a zwłaszcza telewizja) oraz pracujący w nich profesjonalnie dziennikarze, nadal odgrywają dominującą rolę w procesie informowania opinii publicznej o najistotniejszych wydarzeniach politycznych, ekonomicznych, społecznych czy kulturalnych.Przedmiotem niniejszej rozprawy jest ewolucja informacyjnego dziennikarstwa telewizyjnego w aspektach politycznym, ekonomicznym i technologicznym w oparciu studium przypadku regionalnego ośrodka Telewizji Polskiej S.A. we Wrocławiu. Dokonana analiza obejmuje swoim zakresem blisko 60 lat, zawierając okres od utworzenia Telewizji Polskiej oraz powstania wrocławskiego Ośrodka Telewizyjnego do współczesności, to jest do 2023 roku. Opisany proces narodzin informacyjnego dziennikarstwa telewizyjnego, a następnie zmian, jakie w tym obszarze nastąpiły wskazuje, że ewolucja w informacyjnym dziennikarstwie telewizyjnym ma charakter szeroki i wielowymiarowy.Głównym celem rozprawy doktorskiej jest ukazanie ewolucji dziennikarstwa informacyjnego (zaangażowanego) w Polsce, przez pryzmat dziennikarstwa telewizyjnego i samej telewizji oraz empiryczna diagnoza zjawiska paralelizmu politycznego. W tym kontekście kluczowe jest przedstawienie wpływu polityki i polityków na media, a także ukazanie specyfiki zawodu dziennikarza telewizyjnego oraz możliwych prognoz dotyczących jego przyszłości.
Keywords: dziennikarstwo; dziennikarstwo telewizyjne; system medialny; system polityczny; wpływ polityczny; paralelizm polityczny; polityka; ekonomia; technologia