Wojna, polityka i przyszłość imperializmu - Chmielewski, Adam
Artykuł ten jest próbą odpowiedzi na pytanie o przyszłość obecnych form imperializmu. W oparciu o ogólną ocenę przyczyn i przebiegu inwazji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę argumentuję, że porządek polityczny ustanowiony przez Władimira Putina na początku jego kadencji ulega obecnie rozpadowi z powodu jego usilnych dążeń do utrwalenia, wzmocnienia i rozszerzenia tego porządku. Diagnoza ta wynika z analizy filozoficzno-ideologicznego tła koncepcji władzy Putina i przemożnego dążenia obecnych politycznych elit rosyjskich do uzyskania uznania przez społeczność międzynarodową. Wskazując na genezę konfliktu, analizuję także stosunek Niemiec do putinowskiej Rosji oraz problem moralnej symetrii między agresją Federacji Rosyjskiej a interwencjami wojskowymi USA. W konkluzji argumentuję przeciwko interpretacji wojny rosyjsko-ukraińskiej jako wojny zastępczej dwóch imperializmów i sugeruję, że obecnie istniejące postacie imperializmu przechodzą głęboki kryzys. Wiodącą rolę metodologiczną w tej analizie odgrywa pojęcie wieloznaczne „porządku”. Poniższe refleksje nie mają na celu rozwiania tej wieloznaczności, lecz jej zilustrowanie.
Keywords: wojna; walka o uznanie; symetria moralna; Rosja; imperializm