SOR-WAR Project. Odporność ładu społecznego podczas wojny w Ukrainie. Doświadczenia ukraińskie i polskie (Granty interwencyjne, BPN/GIN/2022/1/00011/U/00001) - Błaszczyk, Mateusz; Pieńkowski, Piotr; Felińska, Małgorzata; Pachkovskyy, Yuriy; Bezrukova, Olha; Ilyk, Khrystyna; Kovalisko, Natalia
Materiałami badawczymi są notatki polskich oraz ukraińskich studentów. Pod koniec października 2022 roku zespół ukraińskich i polskich badaczy poprosił studentów o spisywanie swoich codziennych obserwacji dotyczących kryzysu energetycznego, który bezpośrednio dotyczy ich życia. Metodą badawczą były codzienne notatki obserwacyjne dotyczące dostępności lub braku energii elektrycznej w codziennym życiu mieszkańców Studenci wysyłali swoje cotygodniowe notatki systematycznie. Okres zbioru notatek trwał od listopada 2022 do marca 2023. Miejsce realizacji badań: Wrocław, Kijów, Ukraina. W Ukrainie notatki były przygotowywane przez 8 studentów w wieku 18-22 lat, w Polsce zaś przez 7 w wieku 20-25 lat. Opracowania były przygotowane w ich ojczystym języku (ukraińskim i polskim).
Keywords: Kryzys energetyczny w życiu codziennym w Polsce i w Ukrainie; kryzys energetyczny; wspomnienia; wojna; doświadczenia; codzienność; Polska; Ukraina