Między globalnym dobrem publicznym a rynkiem : Kilka refleksji na temat transformacji sektora uniwersyteckiego w kierunku konkurencji rynkowej - Blicharz, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Chociaż edukacja jako dobro publiczne stanowi nieodzowny element współczesnego państwa demokratycznego, to jednak wyłanianie się globalnego rynku usług edukacyjnych rodzi nowe problemy związane z zaklasyfikowaniem edukacji, zwłaszcza na poziomie wyższym, jako dobra publicznego.
Keywords: edukacja; szkolnictwo wyższe; prywatyzacja; urynkowienie; dobro publiczne; globalne dobro publiczne; uniwersytet