"Planungsmtrix": cyfrowe narzędzie do projektowania lekcji historii - Ecker, Alois (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
Artykuł prezentuje „Planungsmatrix” – matrycę strukturyzującą planowanie zajęć z historii, z położeniem nacisku na połączenie w procesie edukacyjnym pojęć pierwszego rzędu (związanych z treściami dotyczącymi przeszłości) i drugiego rzędu (tzw. procesualnych, dotyczących sposobów poznawania i interpretowania informacji dotyczących przeszłości), a także z uwzględnieniem składu i charakteru docelowej grupy uczniów/studentów.
Keywords: edukacja historyczna; planowanie procesu dydaktycznego; pojęcia historyczne; różnorodność w nauczaniu historii