Pozycja użytkownika gier komputerowych jako konsumenta w Polsce w świetle nowelizacji ustawy o prawach konsumenta - Gut, Kacper (Wydawnictwo C.H. Beck, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest omówienie zmian wprowadzonych najnowszymi nowelizacjami przepisów o prawach konsumenta w odniesieniu do użytkowników gier komputerowych. Poruszono istotę problemu pojawiającego się na tle poprzedniego stanu prawnego i braku uprawnień do odstąpienia od umowy. Wskazano niektóre z wprowadzonych zmian, które przyczynią się do poprawy sytuacji tej bazy konsumenckiej, a także dokonano analizy prawnoporównawczej z dyrektywami unijnymi. W artykule wykazano sposób wykorzystania nowych rozwiązań w aspekcie gier komputerowych, a także zaproponowano kierunek dalszych zmian, które mogłyby przyczynić się do wzrostu poziomu ochrony konsumenta.
Keywords: gry komputerowe; nowelizacja ustawy o prawach konsumenta; uprawnienia konsumenckie