Zintegrowany model nadzoru nad rynkiem finansowym w Polsce jako wypadkowa historycznych koncepcji nadzoru - Grodziska-Modzelewska, Beata (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Zmiany zachodzące na rynku finansowym powodują konieczność stworzenia odpowiedniego organu nadzoru, który w skuteczny sposób będzie przeciwdziałał niepożądanym zjawiskom mogącym się pojawić na rynku finansowym. Model nadzoru winien być dostosowany do poziomu ekonomicznego kraju, jego możliwości finansowych, a także rozmiaru rynku finansowego. Postulowany w doktrynie model nadzoru winien charakteryzować się niezależnością, odpowiednimi środkami nadzorczymi oraz skutecznością. W niniejszym artykule przedstawione zostało pojęcie rynku finansowego oraz nadzoru w polskim porządku prawnym. Wyszczególnione zostały różnice pomiędzy postulowanymi modelami nadzoru nad rynkiem finansowym – modelem nadzoru zintegrowanego, modelem sektorowym oraz Twin Peaks. Przedstawiony także został wskazany został rys historyczny ukazujący kształtowanie się poszczególnych modeli nadzoru nad polskim rynkiem finansowym. Tezą artykułu jest założenie, że zintegrowany model nadzoru sprawowany przez Komisję Nadzoru Finansowego (dalej jako: KNF) jest wynikiem dotychczasowych doświadczeń w zakresie funkcjonowania koncepcji nadzoru w Polsce. We wnioskach końcowych sformułowana została ocena polskiego modelu nadzoru pod względem jego skuteczności i efektywności.
Keywords: nadzór; rynek finansowy; modele nadzoru; Komisja Nadzoru Finansowego