Polityka władz Polski Ludowej wobec wybranych Kościołów chrześcijańskich w latach 1944-1989 - Petri, Michał (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Niniejsza praca przeglądowa porusza kwestię polityki władzy Rzeczpospolitej Polskiej, a potem Rzeczpospolitej Polski Ludowej wobec kościoła katolickiego, prawosławnego i grekokatolickiego. Autor próbuje porównać skalę prześladowań i relację kościół-władza.
Keywords: PRL; represje; kościół katolicki; Kościół Grekokatolicki