Riba al-Nasiah i riba al-Fadl, czyli Koran i sunna o lichwie - Szwagiel, Patryk (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Riba w wolnym tłumaczeniu oznacza lichwę, czyli nieuczciwe i nieetyczne wzbogacenie się przez pożyczkodawcę kosztem dłużnika poprzez pobieranie zawyżonych odsetek. Od wieków trwa dyskusja wokół zagadnienia istoty riby w islamie, a obecnie, w czasach rozwoju islamskiego rynku finansowego, islamscy uczeni stoją przed koniecznością dostosowania znaczenia zakazu do dzisiejszych realiów. W doktrynie znaleźć można różne, odmienne próby definiowania terminu „riba” oraz wiele niespójnych spojrzeń na zakres przedmiotowy, jak i podmiotowy zakazu lichwy. Niezależnie jednak czy postrzega się ów zakaz jako sprzeciw wobec wyzyskiwaniu biednych, przeciwieństwo jałmużny, czy po prostu odzwierciedlenie różnicy w rozumieniu definicji pieniądza, riba jest z moralnego punktu widzenia potępiana przez wszystkich islamskich teologów.