Jednostka operacyjno-techniczna ochotniczej straży pożarnej – uwagi na tle projektu ustawy o ochotniczych strażach pożarnych - Jaroszek, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Działalność ochotniczych straży pożarnych jako organizacji społecznych ma ponad 100-letnią tradycję istnienia i przekonania o słuszności niesienia pomocy ludziom w sytuacji zagrożenia życia, zdrowia i mienia. Uzyskanie w przez OSP w latach 90. XX w. statusu stowarzyszeń posiadających osobowość prawną wzmocniło, ale i skomplikowało ich sytuację. Stąd próby przygotowania projektu ustawy o ochotniczych strażach pożarnych.
Keywords: jednostka operacyjno-techniczna; ochotnicza straż pożarna; projekt ustawy o ochotniczych strażach pożarnych