Czas na nowe horyzonty : ochotnicze straże pożarne a ochrona ludności - Leśniakiewicz, Wiesław B. (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Ochotnicze straże pożarne realizują zadania ochrony przeciwpożarowej wraz z Państwową Strażą Pożarną. Jednakże ochotnicze straże pożarne wykonują także inne zadania na rzecz ochrony ludności. Powstające nowe źródła niebezpieczeństw powodują konieczność nowego uregulowania ochotniczych straży pożarnych.
Keywords: ochotnicze straże pożarne; ochrona ludności; zarządzanie kryzysowe